17. februar 2017

Predstavitev vina Mistik

Prvo kurentovo vino je rojeno. Ime mu je Mistik. Gre za posebno polnitev omejene serije samotoka modrega pinota iz enega samega vinograda. Je plod ročno trganega grozdja, ki so ga petnajstega oktobra lani, skrbno prebranega, potrgali predstavniki društev kurentov.

V vinskem hramu Ptujske kleti so v četrtek 16. februarja 2017, ob protokolarnem spremstvu župana MO Ptuj, Mirana Senčarja in princa karnevala, Maksimilijana Plemenitega Gregoriča, predsednik Zveze društev kurentov, Vlado Hvalec , direktor Ptujske kleti, Vinko Mandl ter enolog Ptujske kleti Maksimilijan Kadivec predstavili prvo kurentovo vino. Grozdje sorte modri pinot je bilo ročno trgano petnajstega oktobra minulega leta v vinogradu družine Lovrec v Jiršovcih, v Srednjih slovenskih goricah. Ptujska klet je grozdje modrega pinota, ki so ga ročno trgali predstavniki društev kurentov skrbno donegovala po tehnologiji, značilni za najboljša sveža bela vina. Gre za tako imenovani postopek samotoka grozdnega soka, s čimer se izjemno ohrani primarna sortna aromatika na eni strani, na drugi, pa se iz grozdnih kožic ne izloča barva, kot tudi ne preveč taninov iz pečk.

Ob predstavitvi vina je enolog Ptujske kleti, Maksimilijan Kadivec poudaril: »Mistik je v bistvu božansko vino samotoka modrega pinota, seveda netipične a čudovite medeninasto zlate barve. Vino s svojo sicer primarno sortno aromatiko modrega pinoja, mistično na vonju pričara svežino pomladi in nas s prijetno aromatiko popelje med cvetlice in poln sadovnjak pečkatega sadja. V ustih je nežno, uglajeno, harmonično in pitno. V svojem bistvu, stilno popolno in izjemno štajersko in kot takšno izjemno v kombinaciji z tradicionalno lokalno hrano.«

Vino je dobilo ime po opravljenem natečaju, pri katerem so sodelovali vsa društva kurentov in njihovi člani. Izmed številnih prejetih predlogov se je komisija odločila za ime Mistik, avtorice Zore Hvalec. Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov je ob tem povedal: »Veseli me, da nam je uspelo povezati pozitivne zgodbe mesta in regije, ki imajo bogato tradicijo in izročilo - kurenta in vina. Še posebej me veseli, da so naši člani to povezovanje vzeli za svoje in aktivno sodelovali. Danes smo prvič poskusili vino, za katerega smo grozdje trgali sami in lahko rečem, da je res odlično. Prepričan sem, da bo kurentova trgatev postala tradicionalna in že letos sledi naslednja, najverjetneje v Halozah. Kakšna bo zgodba vina naslednje leto, pa naj zaenkrat, kot izročilo kurenta oziroma koranta ostane ovito v tančico skrivnosti,« je bil mistično skrivnosten Hvalec.

Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti pa je na koncu poudaril: »Vsako vino, ki ga ustvarimo ima svojo unikatno zgodbo. In vse kar počnemo v Ptujski kleti, to se zdaj že ve, počnemo strastno, predano in perfekcionistično. Zgodba tega vina je večplastna. Gre za posebno, omejeno serijo 3066 steklenic vina iz enega vinograda, ene sorte. Gre za globalno provokativen pristop predelave rdečega grozdja po tehnologiji za sveža bela vina. Vedno smo bili trend setterji in sedaj v vinski svet skupaj z likom koranta postavljamo nov tip vina. Zlato vino. Vino, ki predstavlja popolno organoleptično opozicijo zgodbi oranžnih vin in kar navdihuje – je izjemno. In izjemno pitno.«

Na koncu so govorci predstavili še prodajni koncept. V Mistiku bo mogoče od petka, 17. 2. naprej uživati v karnevalski dvorani na Ptuju, vinoteki in vinskem hramu Ptujske kleti ter Vinarni -Vinagovi kleti v Mariboru, s katerima upravlja Ptujska klet ter skrbno izbranih gostinskih lokalih.

22. julij 2023
Kurentova hiša prejela častno pokroviteljstvo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO

Kurentova hiša prejela častno pokroviteljstvo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO

Pokroviteljstvo SNKU je namenjeno:

13. januar 2023
VABILO

VABILO

24. april 2022
Discover the wonders of Slovenia | Google Arts & Culture

Discover the wonders of Slovenia | Google Arts & Culture

Del Slovenske zakladnice tudi Kurenti

https://www.youtube.com/watch?v=lyNJSnz7_fw

28. marec 2022
MISTIK - letnik 2021  RAZPORDAN

MISTIK - letnik 2021 RAZPORDAN

MISTIK 2021 - SOMMILIER SELECTION 2022  CHAMPION Izjemen letnik -  POBIRA NAGRADE

 

4. februar 2021
Mistik 2020 je tukaj!

Mistik 2020 je tukaj!

29. januar 2021
SPOŠTUJMO TRADICIJO, OBUJAJMO SPOMINE  - 61.KURENTOVANJE

SPOŠTUJMO TRADICIJO, OBUJAJMO SPOMINE - 61.KURENTOVANJE

Za: Vse skupine in društva in vsem posameznikom kurentov / korantov

Zadeva:   JAVNI POZIV

12. februar 2020
RAZSTAVA - KO ZAVLADA PTUJU KURENT

RAZSTAVA - KO ZAVLADA PTUJU KURENT

Zveza društev kurentov vljudno vabi na odprtje in ogled razstave v sredo 19.2.2020 ob...  

4. februar 2020
3.2.2020 - izdana nova brošura Zveze društev kurentov

3.2.2020 - izdana nova brošura Zveze društev kurentov

V Zvezi društev kurentov, smo ob predstavitvi...  

3. februar 2020
Predstavitev vina Mistik 2019 - 3.2.2020 ob 12.00 uri v Ptujski vinski kleti

Predstavitev vina Mistik 2019 - 3.2.2020 ob 12.00 uri v Ptujski vinski kleti

Okusi vina Mistik, naj preženejo misli na slabo in prinesejo v...  

19. januar 2020
Podeljen nam je status nevladne organizacije v javnem interesu

Podeljen nam je status nevladne organizacije v javnem interesu

Dne 31.12.2019, smo prejeli odločbo ...