17. februar 2017

Predstavitev vina Mistik

Prvo kurentovo vino je rojeno. Ime mu je Mistik. Gre za posebno polnitev omejene serije samotoka modrega pinota iz enega samega vinograda. Je plod ročno trganega grozdja, ki so ga petnajstega oktobra lani, skrbno prebranega, potrgali predstavniki društev kurentov.

V vinskem hramu Ptujske kleti so v četrtek 16. februarja 2017, ob protokolarnem spremstvu župana MO Ptuj, Mirana Senčarja in princa karnevala, Maksimilijana Plemenitega Gregoriča, predsednik Zveze društev kurentov, Vlado Hvalec , direktor Ptujske kleti, Vinko Mandl ter enolog Ptujske kleti Maksimilijan Kadivec predstavili prvo kurentovo vino. Grozdje sorte modri pinot je bilo ročno trgano petnajstega oktobra minulega leta v vinogradu družine Lovrec v Jiršovcih, v Srednjih slovenskih goricah. Ptujska klet je grozdje modrega pinota, ki so ga ročno trgali predstavniki društev kurentov skrbno donegovala po tehnologiji, značilni za najboljša sveža bela vina. Gre za tako imenovani postopek samotoka grozdnega soka, s čimer se izjemno ohrani primarna sortna aromatika na eni strani, na drugi, pa se iz grozdnih kožic ne izloča barva, kot tudi ne preveč taninov iz pečk.

Ob predstavitvi vina je enolog Ptujske kleti, Maksimilijan Kadivec poudaril: »Mistik je v bistvu božansko vino samotoka modrega pinota, seveda netipične a čudovite medeninasto zlate barve. Vino s svojo sicer primarno sortno aromatiko modrega pinoja, mistično na vonju pričara svežino pomladi in nas s prijetno aromatiko popelje med cvetlice in poln sadovnjak pečkatega sadja. V ustih je nežno, uglajeno, harmonično in pitno. V svojem bistvu, stilno popolno in izjemno štajersko in kot takšno izjemno v kombinaciji z tradicionalno lokalno hrano.«

Vino je dobilo ime po opravljenem natečaju, pri katerem so sodelovali vsa društva kurentov in njihovi člani. Izmed številnih prejetih predlogov se je komisija odločila za ime Mistik, avtorice Zore Hvalec. Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov je ob tem povedal: »Veseli me, da nam je uspelo povezati pozitivne zgodbe mesta in regije, ki imajo bogato tradicijo in izročilo - kurenta in vina. Še posebej me veseli, da so naši člani to povezovanje vzeli za svoje in aktivno sodelovali. Danes smo prvič poskusili vino, za katerega smo grozdje trgali sami in lahko rečem, da je res odlično. Prepričan sem, da bo kurentova trgatev postala tradicionalna in že letos sledi naslednja, najverjetneje v Halozah. Kakšna bo zgodba vina naslednje leto, pa naj zaenkrat, kot izročilo kurenta oziroma koranta ostane ovito v tančico skrivnosti,« je bil mistično skrivnosten Hvalec.

Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti pa je na koncu poudaril: »Vsako vino, ki ga ustvarimo ima svojo unikatno zgodbo. In vse kar počnemo v Ptujski kleti, to se zdaj že ve, počnemo strastno, predano in perfekcionistično. Zgodba tega vina je večplastna. Gre za posebno, omejeno serijo 3066 steklenic vina iz enega vinograda, ene sorte. Gre za globalno provokativen pristop predelave rdečega grozdja po tehnologiji za sveža bela vina. Vedno smo bili trend setterji in sedaj v vinski svet skupaj z likom koranta postavljamo nov tip vina. Zlato vino. Vino, ki predstavlja popolno organoleptično opozicijo zgodbi oranžnih vin in kar navdihuje – je izjemno. In izjemno pitno.«

Na koncu so govorci predstavili še prodajni koncept. V Mistiku bo mogoče od petka, 17. 2. naprej uživati v karnevalski dvorani na Ptuju, vinoteki in vinskem hramu Ptujske kleti ter Vinarni -Vinagovi kleti v Mariboru, s katerima upravlja Ptujska klet ter skrbno izbranih gostinskih lokalih.

25. september 2019
Trgatev 2019 -  VABLJENI

Trgatev 2019 - VABLJENI

V soboto 5.10.2019 bo potekala četrta Kurentova trgatev, ki jo organizirata Zveza društev kurentov v...  

18. februar 2019
Odziv na prispevek Marka Radmiloviča, Zapisi iz močvirja: Švedsko kurentovanje

Odziv na prispevek Marka Radmiloviča, Zapisi iz močvirja: Švedsko kurentovanje

12. februar 2019
Predstavitev novega Mistika

Predstavitev novega Mistika

V četrtek, 7. 2. 2019, smo svetu predstavili novi Mistik, vino, ki ga donegujejo v Ptujski vinski kleti iz grozdja...  

21. september 2018
3. Kurentova trgatev

3. Kurentova trgatev

Zveza društev kurentov jesen že tradicionalno pričenja s kurentovo trgatvijo....  

7. december 2017
Obhodi kurentov na UNESCO seznamu

Obhodi kurentov na UNESCO seznamu

19. september 2017
Vabilo na 2. kurentovo trgatev

Vabilo na 2. kurentovo trgatev

Zveza društev kurentov letos...  

14. februar 2017

Prikaz kurentovega obredja pred ptujsko mestno hišo

18. oktober 2016
Kurentova trgatev

Kurentova trgatev

11. oktober 2016
Nagradni natečaj za izbiro imena vina

Nagradni natečaj za izbiro imena vina

8. oktober 2016
Vabilo na trgatev

Vabilo na trgatev