Člani Zveze društev kurentov

V Zvezo društev kurentov je trenutno včlanjenih triindvajset društev.

DRUŠTVO KORANTI DESTRNIK

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2010 in je na začetku štelo 10 članov. Danes šteje 43 članov in ima sedež v Destrniku.

Koranti začnejo takoj po svečnici in vse do pepelnice z obhodi od hiše do hiše v domačem kraju in okoliških vaseh. Udeležujejo se tudi raznih karnevalov ter povork doma in v tujini. S skakanjem preganjajo zimo in v deželo privabljajo pomlad. Zbirajo robčke, domačini pa jih ob tej priložnosti pogostijo s pijačo in krofi. Če pri kateri hiši korant ni dobrodošel, se eden od njih povalja po tleh, kar pomeni nesrečo v tistem letu. Najbolj se koranta razveselijo otroci.

  • Naslov: Destrnik 9, 2253 Destrnik
  • Vodja skupine: Miro Kokol, telefonska številka: 041 694 141
  • E-pošta: kokol.miro@gmail.com

DRUŠTVO KORANTI PODLEHNIK

Društvo   je bilo ustanovljeno leta 2002 in ima danes več kot 40 članov. V pustnem času člani s svojimi obhodi obujajo stare običaje v domači vasi in na različnih karnevalih doma in v tujini. Člani predstavljajo rogatega haloškega koranta, ki izžareva moč in vzdržljivost.

  • Naslov: Podlehnik 9, 2286 Podlehnik
  • Vodja skupine: Bogdan Šimenko, telefonska številka: 041 485 807
  • E-pošta: simenko.bogdan@gmail.com

DRUŠTVO KORANTOV GRAJENA

Pod okriljem Kulturnega društva Grajena so leta 2009 ustanovili sekcijo Korantov Grajena. Zaorali so ledino fašenka na Grajeni in bili pri tem zelo uspešni. Pričeli so tako, da so preganjali zimo in obiskovali domačine po domovih ter prinašali srečo. Krajani jih sedaj vsako leto nestrpno pričakujejo, hkrati pa društvo močno podpirajo pri njegovih načrtih.

Na svečnico prirejajo že tradicionalni korantov skok na Grajeni, ki se ga udeležijo tudi člani drugih društev. Vsako leto gostujejo v krajih širom Slovenije ter na ptujski povorki. Med člani so se spletle posebne prijateljske vezi, v društvo pa so vključili tudi svoje družine, prijatelje in simpatizerje. Kot samostojno društvo so začeli delovati januarja 2015.

Vsako leto za člane, njihove družinske člane, prijatelje in simpatizerje  pripravijo piknik in izlet. V času delovanja so obiskali Beograd, Blatno jezero, slovensko obalo, Prekmurje, Sarajevo - vse to v organizaciji upravnega odbora, s predsednikom Milanom Klemencem na čelu.

DRUŠTVO KURENTI CENTER PTUJ

Zgodovina nastajanja društva izhaja iz družinske tradicije, ki so jo že v prejšnjem stoletju negovali v družinah Lovrec in Fajt. Vodenje skupine so nato prevzeli sinovi, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v skupino povabili še svoje prijatelje, ki se prvenstveno zavedajo temeljnega poslanstva te čudovite tradicije. Moč te tradicije izvira iz razumevanja holističnega prepleta med duhovnim in materialnim. Mnoge posledice opravljanja kurentovih obredov pa so zavita v mističnost, ki jo pojasnjujejo nova spoznanja o duhovnosti in njenih vplivih na pozitivne spremembe. V društvu se zavedajo, da verovanja in običaji naših prednikov, ki so se ohranili vse do danes, niso zgolj poganske narave. Poslanstvo te čudovite tradicije se kaže v samem obredu, ki lahko pripomore do višjih nivojev zavesti, kjer je humanizacija pomembnejša od homonizacije. Želja nosilcev te tradicije je, da bi znali razumeti staro modrost, ki pravi, da je za srečo potrebno in vredno trpeti. Če bi namreč bili vsi pripravljeni prinašati srečo, bi bili na koncu vsi veseli in zadovoljni. Prepričani so, da je tudi dandanes eden izmed bistvenih ciljev v življenju sobivanje vsega manifestiranega in nemanifestiranega.

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO JEŽEVKA

Društvo šteje 45 članov, članic in otrok ter ohranja pustne šege in navade. V času pusta, od svečnice do pepelnice, si nadenejo kurantovo opravo in s svojim poskakovanjem in glasnim zvonjenjem kličejo pomlad v deželo. Med obhodi v primarnem okolju obiščejo svojce, znance in prijatelje ter jim zaželijo dobro leto in srečo. Ponavadi jih domačini pogostijo, ženske pa jim podarijo robčke. Udeležujejo se raznih pustnih prireditev v Ptuju, v okolici ter po Sloveniji, ampak le v času pusta -  od svečnice do pepelnice. Njihovi stalni spremljevalci so: hudič, rusa in pokač.

V prostem času se v okviru društva ukvarjajo z izdelavo posameznih mask ter s popravili na njihovih opravah. Družijo se tudi izven pustnega časa, saj imajo na Mestnem Vrhu pri Ptuju lepo urejene društvene prostore, v katerih so že tudi organizirali delavnice za šolske otroke, na katerih so jim predstavili pustne like, pomen maskiranja in običajev v našem okolju.

DRUŠTVO SKUPINA KORANTOV 311 PTUJ

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1992 in se je uradno registriralo leta 2002, ko je štelo 9 članov. Društvo šteje danes 20 članov in ima sedež v Četrtni skupnosti Rogoznica na Ptuju.

Člani društva skupine korantov 311 Ptuj predstavljajo pernatega kurenta, ki s svojim obredjem odganja zlo in prinaša srečo ter dobro. Prav zato je društvo, predvsem v pustnem času, zraven sodelovanja na ptujskem Kurentovanju in na karnevalih v ostalih krajih po Sloveniji, aktivno tudi pri podpiranju slovenskih alpskih smučarjev. Slednje člani podpirajo že od leta 2002, ko so bili del Fan cluba Mitje Dragšiča, od leta 2017 pa so tudi del Fan Cluba Ilke Štuhec, ki so jo podpirali na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ob osvojitvi zlate medalje.

V letu 2018 so se člani prvič udeležili zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu, kjer so podpirali slovenske športnike. Poglavitni namen njihove prisotnosti je bil, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo prikazati lik kurenta, ki je bil leto prej prav v Južni Koreji uvrščen na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KORANTOV DUH

Smo Etnografsko društvo Korantov duh iz Ptuja. Smo neprofitno društvo in uspešno delujemo na področju ohranjanja tradicije, ljudskih običajev, šeg, navad v predpustnih in pustnih dneh.  Smo ponosni člani Združenja Evropskih karnevalskih mest – FECC in obiskujemo razne karnevale po Sloveniji, Srbiji, Hrvaškem ter drugod po svetu. Vsako leto organiziramo sejem rabljene korantove opreme na Ptuju. Društvo trenutno šteje 15 članov v katerem so aktivni otroci od tretjega meseca ter odrasli do šestdesetega leta starosti.   Smo zelo raznoliko društvo, ki daje poudarek na mladi generaciji. 

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KORANTI HAJDINA

Ideja o snovanju skupine korantov na Hajdini se je porodila mladim vaškim fantom leta 1997. Leta 1998 so idejo realizirali in ustanovili sekcijo korantov v KPD Stane Petrovič Hajdina. Nastopi so se vrstili po domačih in okoliških vaseh. Leta 2008 so se v skupini odločili, da naredijo korak naprej in ustanovijo svoje društvo pod imenom Etnografsko društvo Koranti Hajdina. Društvo šteje približno 55 članov vseh starosti, od najmlajših naprej, ki uspešno predstavljajo poslanstvo koranta po Sloveniji in tujini.

 

 

DRUŠTVO KURENTI PTUJ 1

Društvo ohranja in živi dediščino kurenta in njegovega obredja. Obstaja pet let in je nastalo iz zametkov skupine, ki je že več kakor 30 let ohranjala in živela tradicijo kurentovega obredja. Predstavlja se v domačem okolju, po Sloveniji in tujini, svoje obredje opravlja v zimskem času, med svečnico in pepelnico.

Ko se kurenti odpravijo po vasi od hiše do hiše, zvonijo in se ne odkrivajo, zaplešejo v krogu in bučno želijo dobro letino in plodnost pri hiši. Veseli so vsakega daru, obredje pa opravljajo predvsem v želji po negovanju žive kulturne dediščine, to je kurenta, ki ga nosijo v sebi. Dediščino člani ohranjajo s strahospoštovanjem.

Naslov: Mestni vrh 6e, 2250 PTUJ

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KURENT

Etnografsko društvo Kurent je bilo ustanovljeno  z namenom ohranjanja in prenašanja ljudskega izročila o pustnih šegah na Dravskem in Ptujskem polju. Danes ima več kot 50 članov, med katerimi je 15 otrok. Društvo združuje več pustnih likov - pernatega in rogatega kurenta, lik hudiča, lik baba deda nosi, lik ruse in več pokačev. S predstavitvami pustnih običajev v šolah po Sloveniji in vključevanjem mladih v delovanje društva skrbimo za prenašanje kulturne dediščine na mlajše generacije. V pustnem času člani društva opravljajo pustne obhode po Dravskem in Ptujskem polju, udeležujejo pa se  prireditev in karnevalov tako doma kot v tujini.

V letih delovanja, se je društvo predstavilo v 16 različnih državah po svetu; Nemčija, Srbija, Italija, Luxembourg, Kitajska – predstavniki RS na EXPU2010, Hrvaška, Avstrija, ZDA, Kanada, Belgija, Španija, Bolgarija, Francija, Ukrajina, Avstralija in Nova Zelandija. 

Društvo je vpisano v Register nesnovne  kulturne dediščine v RS, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Obhodi, ki jih izvajamo so vpisani na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Zraven svoje bogate  knjižne  zbirke ima društvo v lasti izredno dobro ohranjeno  masko kurenta iz leta 1960. Etnografsko društvo Kurent, je prepoznavna institucija v svetu, kar potrjuje z partnerskimi pogodbami med društvi, univerzami in muzeji iz drugih držav Evrope!

ETNOGRAFSKO KULTURNO DRUŠTVO VESELI KORANT

Društvo obstaja od leta 1997 in šteje 40 aktivnih članov. Njihov cilj je širiti in ohranjati čudovito poslanstvo ter čast koranta.

Moč te tradicije izvira iz njegove mističnosti. Po prvotnih izročilih naj bi korant preganjal zimo in prinašal v deželo pomlad. To počne tudi danes, ko so nekdanje tegobe, ki so se kazale predvsem v pomanjkanju hrane, sicer zamenjale številne druge.

V našem okolju, v času pustovanja, poslanstvo odganjanja zla in vzpostavljanja vsega dobrega že dolgo opravljajo koranti oziroma kurenti. Moč te čudovite tradicije se kaže v samem obredu, ki je namenjen prinašanju sreče. Poslanstvo korantov se prvenstveno kaže v preganjanju slabega in prinašanju dobrega. V času njihovega obstoja so koranti zraven domačih krajev in domačij obiskali tudi velik del Slovenije ter tujine in tako poslanstvo ter lik koranta približali ljudem tudi drugod.

KULTURNO FOLKLORNO DRUŠTVO PODLEHNIK, KORANTI

V Podlehniku se je pustno izročilo ohranjalo v celoti vse do današnjih dni. Prve skupine so se začele organizirati že leta 1939. Od leta 1967 se orači redno udeležujejo ptujskega kurentovanja. Skupina seveda nastopa tudi izven meja Slovenije. Etnografsko skupino iz Podlehnika sestavljajo orači, koranti, pokači, rusa. Orači in koranti hodijo po vasi od hiše do hiše le v času pusta. Ljudem zaželijo dobro letino, srečo pri hiši in v hlevu. Pri vsaki hiši orači zaorjejo, korant drži za plug, drugi koranti poskakujejo naokoli, sejavec poseje drob, pokar pa poka z bičem. Gospodar in gospodinja jih nato obdarita s klobasami, jajci, krofi in denarjem. To poslanstvo se opravlja po vasi le na pustno soboto, nedeljo, ponedeljek in torek do 12. ure.

Značilnost podlehniškega koranta je, da so rogovi obrnjeni navzgor.

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO ZVONEC

Društvo deluje od leta 2014. Člani delujejo kot organizirana skupina korantov na področju ohranjanja kulturne dediščine – pustnih običajev. Te ohranjajo predvsem z vsakoletnimi obhodi hiš po vasi Žabjak. Udeležujejo se tudi etnografskih povork po Sloveniji in tujini. Skupina šteje okrog 40 članov, od tega 16 mladih, starih do 10 let, na katere prenašajo svoje poslanstvo. V skupini uporabljajo zvonce starejše izdelave - pet članov jih ima stare vsaj 70 let, trije člani pa imajo stare vsaj 100 let. Iz tega izvira tudi ime skupine.

  • Naslov: Zechnerjeva ulica 16F, 2250 Ptuj
  • Vodja skupine: Iztok Kovačec, telefonska številka: 041 626 366
  • E-pošta: iztok.kovacec@gmail.com

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO NOVI KORANTI 94

Etnografsko društvo Novi koranti 94 je novo nastala skupina, čeprav segajo njene korenine že v leto 1994. S svojim poslanstvom začnejo v času pusta, ko si takoj po svečnici nadanejo ovčjo kožo, si okrog pasu pripnejo zvonce in v roke vzamejo ježevko, konča pa se ob pepelnici. Skupina lik kurenta predstavlja v domačem okolju, širom Slovenije in tudi v tujini, s predstavitvami v šolah in vrtcih pa skrbijo za prenašanje nesnovne dediščine na mlajše generacije. Društvo šteje 29 fantov in deklet, ki v kurentije oblečejo tudi svoje otroke.

KULTURNO, TURISTIČNO IN ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KORANTOV DEMONI

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001. Danes ima več kot 50 članov. Ime je društvo povzelo po grški mitologiji, bogu Demonu, ki v religiji, folklori in mitologiji velja za nadnaravno bitje.

Osnovna naloga društva je ohranjanje kulturne dediščine ter šeg in navad v času pusta – fašenka. Člani društva so najbolj aktivni v času pusta - od svečnice do pepelnice. Pri obhodih po vasi sodeluje večja skupina korantov, ki jo vedno spremlja vsaj en hudič – vrag. Društvo aktivno sodeluje pri vsakoletnih pripravah na pustovanje v domačem kraju. Člani se udeležujejo tudi pustnih prireditev izven občine in v tujini.

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO BARON, SEKCIJA KORANTI

Leta 1829 je v cerkveni kroniki sv. Marka nižje Ptuja, kronist opisal lik koranta (kurenta). Že takrat so se fantje z Markovškega v pustnem času odeli v korantije. Leta 1938 je v  Markovcih skupina mladih fantov ustanovila folklorno društvo, v sklopu katerega vse od takrat deluje tudi sekcija korantov. V Prvencih so takoj po drugi svetovni vojni znani koranti iz Šponove domačije: Franc in Alojz Strelec; v petdesetih letih pa Ivan in Viktor Strelec. Iz Šponove domačije izhaja tudi korant in 12. Princ ptujskega karnevala Janez Golc. Koranti in korantovo obredje se tako po njim znanih podatkih v Prvencih ohranja že vsaj štiri generacije. Leta 2012 so ustanovili kulturno umetniško društvo Baron, v okviru katerega ohranjajo korantova obredja.  Koranti po svečnici ponoči začnejo z zvonjenjem brez oprav. V ponedeljek na mali fašenk si zjutraj odenejo oprave in opravijo korantovo obredje. Na domačijo prizvonijo v maskah, ki jih po izročilu snamejo samo v zaprtem prostoru. Gospodarju, gospodinji in vsem prisotnim sežejo v roko ter z njimi izvedejo korantov ples (poskakovanje in zvonjenje). Ko si snamejo masko, zaželijo vse dobro, dobro letino, mir in zdravje v družini ter hlevu. Gospodar jim nalije »kupico« vina, »gospodija« pa jim ponudi prigrizek. Če je pri hiši dekle, zaveže vsakemu korantu na verigo zvoncev platneni robec. Izvoljencu ponavadi robec priveže na prsi. Pred odhodom še zaželijo vse dobro, čimprejšnjo pomlad in milo zimo, nadenejo kape, pozvonijo na dvorišču in gredo k naslednji domačiji.

  • Naslov: Prvenci 10B, 2281 Markovci
  • Vodja skupine: Janez Golc, telefonska številka: 041 469 506
  • E-pošta: janez.golc@gmail.com

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KORANT KLUB SPOMIN

 

TURISTIČNO DRUŠTVO KORANTI IZ POBREŽJA

Že mnogo let obstaja v vasi Pobrežje tradicija, da se ohranjajo in obujajo stari običaji. Tako so se krajani že mnogo let nazaj združevali v manjše skupine in tako ohranjali pustne običaje. V začetku so to bile majhne skupine ali posamezniki, z leti pa je postajalo vedno bolj množično. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 z namenom ohranjati in negovati ljudsko izročilo svojega kraja in dediščino prednikov ter jo prenašati na mlajše rodove. Šteje 45 članov, ki  delujejo na številnih področjih. Udeležujejo se mnogih karnevalov in obiskujejo številne kraje, mesta ter razne prireditve.

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KURENTI VETROVNIKI KIDRIČEVO

Naslov:  Lovrenc na Dravskem polju 112, 2324 Lovrenc na Dravskem polju

 

TeDe KORANT KLUB TURNIŠČE DRAŽENCI

Njihove začetnice imena TeDe označujeta krajevni imeni izvora njihovih članov, in sicer naselja Turnišče in vasi Draženci. Kot začetek njihovega udejstvovanja v poslanstvu koranta lahko označimo leto 1998, ko so pričeli delovati kot sekcija v Kulturnem društvu Draženci. Danes delujejo kot samostojno društvo. Večino njihovih članov lik koranta spremlja že od zgodnje mladosti in ga prenaša na mlajše rodove, s čimer se število članov povečuje. V pustnem času najprej obiščejo domače vasi, če jim čas dopušča, se odzovejo tudi povabilom organizatorjev karnevalov tako doma kot v tujini.

Kot zanimivost imajo člani na korantovi maski isto zaporedje barv trakov in nad njimi štiri papirnate rdeče vrtnice, ki jih izdelajo sami. Leta 2009 je pod njihovim okriljem postal 10. Princ ptujskega karnevala princ Vegan Turniški, plemeniti Thurn in Valsessina X.

SKUPINA KURENTI ETNO MMXV

Smo etnografska skupina, ki je nastala na svečnico 2015, z namenom širiti duh kurenta in ohranjati tradicijo pustnih šeg in navad naših prednikov.

FOLKLORNO DRUŠTVO LANCOVA VAS, SEKCIJA KORANTI

Na območju Lancove vasi so kurenti v preteklosti spremljali orače. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož hrani fotografski material, kjer so zabeleženi prvi uradni nastopi oračev na karnevalu v Mariboru leta 1932. V opravo rogatih kurentov so se vedno oblekli le moški, to tradicijo pa so v skupini ohranili do danes. Maske izdelujejo nekateri mojstri na ptujskem območju, zvonci pa so izdelani v domačem okolju občine Videm. Zaradi velikega interesa po maskiranju v kurente, ki so spremljali orače (število kurentov pri oračih je omejeno), so leta 1991 ustanovili sekcijo Koranti, ki ima 70 članov. Ti nastopajo v lokalnem okolju (obisk domačij in hiš na vasi) in v tujini na raznih etnografskih festivalih in karnevalih. Od drugih kurentov se ločijo predvsem po obliki maske, saj so na njen vrh nasajeni rahlo navzdol ukrivljeni kravji rogovi. Društvo je organizator karnevala v Vidmu pri Ptuju.

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KORANTI  IN RUSA LESKOVEC

Smo etnografska skupina, ki je nastala na svečnico 2019, z namenom širiti duh kurenta in ohranjati tradicijo pustnih šeg in navad naših prednikov.

DRUŠTVO KORANTI GENERACIJ

Smo etnografska skupina različnih generacij  - tako smo si nadeli tudi ime. Ustanovljeni 2010 leta.

 

DRUŠTVO KORANT PODVINCI

Društvo nosi ime po naši vasi in sicer Društvo Korant Podvinci. Smo predstavniki najbolj znanega pustnega lika v Sloveniji – Koranta.

Društvo se je ustanovilo 18. januarja leta 2003. Prvo leto delovanja društva je le to imelo 14 članov, nato pa nas je bilo vsako leto več. Sedaj že šteje društvo 46 članov ( 2022 ). Prepoznani smo po tem, da imamo vsi enake barve ježevk - zelene.

ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KURENTI DIONIZ

Društvo neguje etnološko tradicijo Kurentovih obhodov, ki so bili leta 20217 vpisani  na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. S ciljem druženja, ohranjanja dediščine ter spoštovanja medgeneracijskega sožitja si društvo prizadeva aktivno vplivati na turistično promocijo občine Majšperk, zato jo ponosno predstavlja v pustnem času, tako doma kot v tujini.

Naslov: Majšperk 33, 2322 Majšperk

Vodja skupine: Dušan Košica, telefon: 041 815 267

Predsednik: Matic Markež, telefon: 041 815 267

Elektronska pošta: e.d.kurenti.dioniz@gmail.com