O zvezi

Zveza društev kurentov združuje 26 društev s preko 1200 člani, kar pomeni, da je v zvezo vključena glavnina posameznikov, ki ohranjajo kurentovo obredje. Zveza društev kurentov je plod prizadevanj zainteresiranih društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta in njegovega obredja. Dolgoletna želja posameznih društev in skupin je namreč bila, da bi se medsebojno povezala, saj bi to pripomoglo k doseganju skupnih ciljev. Zveza društev kurentov je bila ustanovljena leta 2014 in ima danes status društva v javnem interesu na področju kulture.

Kurentovo obredje je živ pojav, ki se spreminja, vendar je potrebno biti pri njegovem izvajanju kar se da previden. V sodobni tehnološki družbi je še posebej pomembno, da smo pri vnašanju novosti v etnografsko izročilo kritični. Društva, ki so nosilci izročila, se tega zavedajo, zato je bil ključen povod za ustanovitev Zveze društev kurentov prav želja po skupni kritični presoji novosti v obredju in želja po vračanju k prvobitnosti. Navedene cilje lahko društva dosežejo le skupaj, saj združevanje omogoča tesnejše sodelovanje, boljši pretok informacij in večji vpliv na širšo okolico. Izredno pomembno je, da skupine kurentov sodelujejo in druga drugi podajajo dobronamerne predloge ter s tem skupaj oblikujejo živo izročilo.

Pomemben, vendar ne edini korak k temu, sta bila razglasitev kurentovega obredja za živo mojstrovino državnega pomena in vpis obhodov kurentov na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, decembra 2017.

V zvezi je leta 2020 prišlo do ideje, da  kurenta / koranta predstavimo nekoliko drugače. To pomeni, ne le ob predstavitvah skupin pred mestno hišo in v dveh povorkah v času pusta, temveč lahko kurenta/koranta predstavljamo celo leto.Nova oblika je Kurentova  hiša  (odprtje 2023) oziroma prostor, kjer bo lik kurenta/koranta predstavljen skozi celo leto in ne samo v 5. letnem času - času pusta. Obiskovalcem Ptuja in okolice se moramo  približati s Kurentovo hišo tako, da občutijo to naše pustno dogajanje skozi celo leto. V Kurentovi hiši želimo z različnimi predstavitvami, razstavami in 3Dmultivizijo, približati  snovno dediščino kurenta/koranta.  Želimo, da se bodo obiskovalci počutili, kot da so del dogajanja v pustnem času, čeprav so  Kurentovo  hišo obiskali v drugih letnih časih. Kurentova hiša je namenjena vsem obiskovalcem, ki jih zanima bogata etnografska dediščina Podravja. Ob tem pa javnost vzpodbuja k razmišljanju, kako pomembni za narodno zavest Slovencev so  etnografski liki in kako zelo pomembno je njihovo poslanstvo danes – v  času, ki ga živimo.

S ciljem, da Kurentova hiša postane del kulturnega in turističnega dogajanja na  Ptuju, predvsem pa, da je prostor odprt in dostopen slehernemu obiskovalcu vse dni v letu in tako vključen med  turistična destinacija Ptuja in regije. Hkrati je Zveza aktivna pri osveščanju organizatorjev različnih prireditev in dogodkov o etnografskem izročilu, s čimer želi zajeziti nekatere moderne in neprimerne oblike prikazovanja kurentovega obredja, ob zavedanju, da je kurentovo obredje živ pojav in da se do neke razumne mere spreminja. Zveza kurentov na vseh ravneh zastopa tudi interese svojih članov.